CentOS7: Intel Nuc/Linksys Usb-ethernet

Home » CentOS » CentOS7: Intel Nuc/Linksys Usb-ethernet
CentOS 1 Comment

Hello All, I’m installing some DIY routers, composed of Intel nuc’s ,Linksys usb-ethernet adapters and CentOS7

On most machines I just plug in the usb device, install CentOS7 and everything works. But on this one machine the network interface doesn’t work. After installing ip addr shows:

[root@clgmol ~]# ip addr
1: lo: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN qlen 1
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo valid_lft forever preferred_lft forever inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp3s0: mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
link/ether f4:4d:30:64:21:bb brd ff:ff:ff:ff:ff:ff inet 192.168.80.189/25 brd 192.168.80.255 scope global dynamic enp3s0
valid_lft 431sec preferred_lft 431sec inet6 fe80::f64d:30ff:fe64:21bb/64 scope link valid_lft forever preferred_lft forever
3: wlp2s0: mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000
link/ether b8:81:98:9f:8f:1c brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
4: enp0s20u3c2: mtu 1500 qdisc noop state DOWN qlen 1000
link/ether 14:91:82:3b:7b:b9 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

[root@clgmol ~]# dmesg | tail -n15
[ 10.582462] Bluetooth: hci0: Intel device is already patched. patch num: 25
[ 10.770781] usb 2-3: new SuperSpeed USB device number 3 using xhci_hcd
[ 10.782704] usb 2-3: New USB device found, idVendor=13b1, idProduct=0041
[ 10.782728] usb 2-3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=6
[ 10.782745] usb 2-3: Product: Linksys USB3GIGV1
[ 10.782759] usb 2-3: Manufacturer: Linksys
[ 10.782772] usb 2-3: SerialNumber: 000001000000
[ 10.787858] cdc_ether 2-3:2.0 eth0: register ‘cdc_ether’ at usb-0000:00:14.0-3, CDC Ethernet Device, 14:91:82:3b:7b:b9
[ 14.140292] nf_conntrack version 0.5.0 (16384 buckets, 65536 max)
[ 14.175958] Netfilter messages via NETLINK v0.30.
[ 14.178428] ctnetlink v0.93: registering with nfnetlink.
[ 14.350689] ipt_ULOG: ULOG: fail to register logger.
[ 15.192593] ipt_ULOG: ULOG: fail to register logger. I create /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp0s20u3c2 using the hardware address from ip addr en uuid created with uuidgen but I don’t understand why it’s not created on install:

TYPE=Ethernet BOOTPROTO=static DEFROUTE=yes IPV4_FAILURE_FATAL=no IPV6INIT=no IPV6_AUTOCONF=yes IPV6_DEFROUTE=yes IPV6_PEERDNS=yes IPV6_PEERROUTES=yes IPV6_FAILURE_FATAL=no IPV6_ADDR_GEN_MODE=stable-privacy NAME=enp0s20u3c2
UUID=a728528c-0be7-49bc-9478-05743a285a7d DEVICE=enp0s20u3c2
ONBOOT=yes PEERDNS=yes PEERROUTES=yes NM_CONTROLLED=no HWADDR=14:91:82:3b:7b:b9
IPADDR=192.168.70.1
NETMASK=255.255.255.0

Next I cannot launch the network:

[root@clgmol ~]# systemctl status network
● network.service – LSB: Bring up/down networking Loaded: loaded (/etc/rc.d/init.d/network; bad; vendor preset: disabled)
Active: failed (Result: exit-code) since di 2017-02-21 20:57:56 CET; 15s ago Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 2638 ExecStart=/etc/rc.d/init.d/network start (code=exited, status=1/FAILURE)
CGroup: /system.slice/network.service
└─1076 /sbin/dhclient -H clgmol -1 -q -lf /var/lib/dhclient/dhclient-13b56b89-7b1d-42fa-aeb7-af96a38102ce-enp3s0.lease -pf /var/run/dhclient-enp3s0.pid en… feb 21 20:57:56 clgmol.router network[2638]: RTNETLINK answers: File exists feb 21 20:57:56 clgmol.router network[2638]: RTNETLINK answers: File exists feb 21 20:57:56 clgmol.router network[2638]: RTNETLINK answers: File exists feb 21 20:57:56 clgmol.router network[2638]: RTNETLINK answers: File exists feb 21 20:57:56 clgmol.router network[2638]: RTNETLINK answers: File exists feb 21 20:57:56 clgmol.router network[2638]: RTNETLINK answers: File exists feb 21 20:57:56 clgmol.router systemd[1]: network.service: control process exited, code=exited status=1
feb 21 20:57:56 clgmol.router systemd[1]: Failed to start LSB: Bring up/down networking. feb 21 20:57:56 clgmol.router systemd[1]: Unit network.service entered failed state. feb 21 20:57:56 clgmol.router systemd[1]: network.service failed.

[root@clgmol ~]# ifup enp0s20u3c2
arping: recvfrom: Netwerk ligt plat RTNETLINK answers: Network is down I disabled NetworkManager I tried with another Linksys device and I reinstalled and started over. Why does it work with other devices and not with this one?
Many thanks for any advise. Greetings, J

One thought on - CentOS7: Intel Nuc/Linksys Usb-ethernet

  • Hi,

    Suggestions inline.

    [snip]

    Your network.service is still disabled so try enabling it:

    # systemctl stop NetworkManager.service
    # systemctl disable NetworkManager.service
    # systemctl enable network.service
    # systemctl start network.service
    # systemctl status network.service

    If the network.service fails, see below, review, fix and try again.

    [snip]

    IIRC make dhclient release the current lease and stop the running DHCP
    client, then remove any lingering leases files:

    # dhclient -r
    # rm -v -i /var/lib/dhclient/dhclient*.lease*

    Also remove any /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-* files created by NetworkManager that might interfere with your ifcfg-enp0s20u3c2 and the network.service. Then try to start the network.service again.

    HTH, Patrick

LEAVE A COMMENT